Renginys „Merginos moksle“

Vasario 10 d. Kadetų licėjus prisijungė prie renginio „Merginos moksle“. Tai jau trečius metus iš eilės Šiaulių techninės kūrybos centro organizuojama iniciatyva, kurios metu 8-12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos gali nuotoliniu būdu susitikti su STEAM mokslinių disciplinų specialistėmis. Licėjaus kadetės klausėsi jų sėkmės istorijų ir patyrimų dirbant tiksliųjų mokslų srityje.

Technologijos ir inovacijos yra be galo svarbios šiuolaikinių, modernių valstybių vystymuisi. Jos mums visiems palengvina gyvenimą, prisideda prie ekonomikos augimo. Dėl to svarbu skatinti jaunąją kartą rinktis karjerą tiksliųjų mokslų srityje. Tačiau STEAM krypties mokslai – nėra lengvi, o tuo pačiu išlieka įvairūs prietarai, kad ne visi juos gali studijuoti. Vienas iš pagrindinių iniciatyvos uždavinių – išskaidyti tokius prietarus ir supažindinti moksleivius su šios srities specialisčių patirtimi bei iššūkiais, su kuriais jos susidūrė.

Licėjaus 9A klasės kadetės turėjo progą susipažinti su keturiomis jaunomis STEAM specialistėmis. Tarp jų buvo transliacijų režisierė Gedvilė Žilėnaitė, kuri dirba LNK su tiesioginėmis žinių laidų transliacijomis. Pokalbį tęsė AB „Metal Production“ biomechanikos inžinierė Giedrė Pliskauskaitė. Ji dirba prie naujų akvakultūros technologijų inovacijų – jomis vystomi nauji maisto ir energijos šaltiniai bei siekiama sumažinti kitų pramonės sričių keliamą taršą. Toliau su kadetėmis kalbėjosi Jurgita Staliauskaitė, kuri dirba „Teltonika Telemedic“ konstruktorių skyriaus vadovės pozicijoje. Renginį užbaigė „UAB EKSPLA“ dirbanti Eglė Krištopavičiūtė. Ši įmonė gamina mokslinius pikosekundinius lazerius, tarp jų ir medžiagų paviršiams tirti skirtus SFG spektrometrus, kuriuos ši įmonė vienintelė gamina pasaulyje.

Tikėkimės, kad pokalbis su specialistėmis ne tik paskatins daugiau merginų rinktis su technologijomis ir inovacijomis susijusias specialybes, bet taip pat sudomins visus klausytojus STEAM krypties mokslais.