Mes Esame NATO

Rašinių konkursas ,,Mes esame NATO“

Lietuvos įstojimo į NATO 19-ųjų metinių proga surengtas mokinių rašinių konkursas „Mes esame NATO“. Tai jau tradicija tampantis renginys, kurį organizuoja Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos drauge su dienraščiu „Kurier Wileński“.

Kasmet jaunoji Lietuvos gyventojų karta turi galimybę išreikšti mintis ir samprotavimus apie savo valstybės narystę NATO – pasaulio stipriausioje gynybinio pobūdžio sąjungoje. Šiame konkurse, žinoma, dalyvavo ir Kadetų licėjaus auklėtiniai. Jie, užaugę nepriklausomoje Lietuvoje, yra neabejingi savo šalies gynybai. Todėl kadetai pasinaudojo proga konkurse kūrybiškai pasidalinti savo nuomone apie vieną svarbiausių Lietuvos valstybės saugumo garantų. Už savo kūrinius jie buvo apdovanoti padėkomis bei atminimo dovanomis.

Kadetai dalyvavo konkurse „Mes esame NATO“, nes Kadetų licėjaus tikslai sutampa su šio renginio uždaviniais. Abu jie siekia ugdyti visuomenės pilietiškumą, lavinti mokinių kūrybiškumą ir bendrąsias kompetencijas, skatinti juos domėtis NATO veikla bei šios sąjungos svarba Lietuvos saugumui.

Tuo pačiu konkursas kelia aktualius moderniųjų laikų istorijos klausimus, pabrėžia nacionalinio saugumo ir gynybos žinių svarbą bei ugdo atsparumą šiuolaikinėms grėsmėms visuomenei ar valstybei. Tokios temos gerai pažįstamos kadetams – Licėjuje jie pilnavertiškai susipažįsta su visais šiais klausimais įvairių užsiėmimų, renginių ir išvykų metu.

Ugdymo įstaiga reguliariai bendradarbiauja su Lietuvos kariuomene, mokykloje neretai lankosi sąjungininkų karinių dalinių atstovai. Licėjaus auklėtiniams domėtis NATO yra prasminga – nusprendusiems savo ateitį sieti su Lietuvos kariuomene, sąjungininkai bus jų kolegos.

Tačiau pažinti mūsų gynybinę organizaciją yra svarbu ne tik kadetams, bet ir visiems NATO šalyse gyvenantiems žmonėms, ypač šiomis dienomis. Priešiškai nusiteikusios valstybės nuolat siekia susilpninti šią sąjungą, o galbūt net ją ir išardyti. Tokiu tikslu pasitelkiamas nežinojimas ir melai – informacinėje erdvėje yra skleidžiama gausybė klaidinančios informacijos apie NATO veiklą ir istoriją.

Tokie renginiai kaip „Mes esame NATO“ padeda išsklaidyti abejones ir dezinformaciją, taip užtikrinant mūsų ir sąjungininkų saugumą.

Dėkojame lietuvių kalbos mokytojoms Olgitai Cironkaitei, Aidai Jazavitienei ir Vilmai Užgalienei už kadetų pasiruošimą dalyvauti konkurse. Džiaugiamės ir didžiuojamės mūsų auklėtinių Godos Karpaitės, Ievos Žalnieraitytės, Lukrecijos Kuzmickaitės, Simo Šimaičio ir Luko Trakimo konkursiniais darbais.