BV-206

Kadetų licėjų pasiekė vikšrinis visureigis BV-206

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus sulaukė neįprasto „svečio“ – vikšrinio visureigio BV-206. Karinę techniką galima pamatyti mokyklos vidiniame kieme, todėl kadetai turi puikią galimybę susipažinti su viena iš Lietuvos kariuomenėje naudotų transporto priemonių. Šį visureigį Licėjuje demonstruoja Vytauto Didžiojo karo muziejus, kuris užsiima ne tik karybos istorijos saugojimu, bet ir karo technikos ekspozicija bei su tuo susijusia edukacine veikla.

Karo muziejaus karo technikos skyrius atidarytas visuomenei nuo 2021 m. balandžio mėn., o technikos ekspoziciją galima rasti Kauno tvirtovės VI-ojo forto teritorijoje. Todėl ši ekspozicija daugumai dar, turbūt, nematyta. O pamatyti yra ką – karo muziejus sukaupęs nemažą kiekį karinės technikos iš skirtingų šalių ir laikotarpių. Ekspozicijoje galima rasti įvairių, senų ir šiuolaikinių, net šiomis dienomis naudojamų priemonių. Tarp jų yra karinių visureigių, šarvuočių, priešgaisrinių automobilių, lėktuvų, tarpukario Lietuvoje naudotų tankų.

Vienas tokių eksponatų – tai vikšrinis visureigis Bandvagn 206 (BV-206), šiuo metu demonstruojamas Kadetų licėjuje. Tai yra nuo 1974 metų švedų gaminta karinė transporto priemonė, skirta vežti karius arba krovinį, jei gamtos ar aplinkos sąlygos yra netinkamos kitokiai technikai. Prireikus, visureigis netgi gali plaukti. Į BV-206 telpa iki 17 žmonių, arba krovinys iki 2260 kg. Yra sukurti keli šių visureigių variantai, įskaitant medicininės, priešgaisrinės ir prieštankinės paskirties. Nors BV-206 pradėtas gaminti Šaltojo karo metais ir nėra ginkluotas ar šarvuotas, jį vis vien naudoja dauguma NATO sąjungininkų, o tarp jų ir Lietuva.

Dėkojame Vytauto Didžiojo karo muziejaus karo technikos skyriui už eksponatą. Malonu, kad su šia priemone dabar iš arčiau gali susipažinti ir Kadetų licėjaus auklėtiniai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *